Saturday, December 25, 2010

Madu Untuk Pesakit Diebetes? Ya

Benarkah, madu boleh diamalkan oleh pesakit diebetes? 


Segala pujian hanya bagiNya penyembuh segala duka dan nestapa, Dialah Penyembuhku dan penyembuh kalian semua. Persoalan di atas terbit hasil daripada pertanyaan seorang sahabat berkaitan dengan pesakit diebetes dan pengamalan madu, beliau bertanya "jika pesakit diabetik ingin ambil madu sebagai makanan tambahan harianya..berapakah kuantiti yang harus ambil olehnya dan adakah CBS dia akan meningkat secara mendadak?. Jutaan terima kasih kepada beliau kerana di atas pertanyaan ini saya cuba menyingkap kata kenyataan dari sebuah artikel yang bertajuk 'The Honey Revolution - Restoring the Health of Future Generations, Ron Fessenden, MD, MPH and Mike McInnes, MRPS, WorldClassEmprise, Inc, December 2008' http://www.worldclassemprise.com/custom.aspx?id=21

Berdasarkan kenyataan berikut beliau mengatakan YA untuk penggunaan madu kepada pesakit diebetes, di awal kenyataannya beliau mengatakan yang sebenarnya penanda gula di dalam darah yang dikenali sebagai HbA1C sebenarnya menurun daripada 2 hingga 4 peratus apabila pesakit mengambil madu. Berikut seterusnya kenyataan beliau 'Research studies using humans have shown that honey consumption will result in lower blood sugar levels by as much 60 to 100 mg/dl at 60 and 90 minutes following ingestion of a comparable amount of sucrose'. 

Kenapa pula kebiasaannya bacaan menggunakan STRIP atau glukometer (penguji gula dalam darah) menggunakan hujung jari menunjukkan peningkatan yang mendadak? Kelemahan strip glucometer adalah mengesan kesemua jenis gula yang ada di dalam darah, dengan sebab itu apabila seseorang mengambil madu dan diuji darahnya selepas beberapa ketika menunjukkan peningkatan bacaan gula di dalam darah, walaubagaimanapun sebenarnya apabila darah di ambil daripada vena (vein) dan diuji HbA1C menunjukkan penurunan (normal) gula di dalam darah sama seperti yang dikatakan oleh Dr Ron, cuma kenyataan saya mengenai perbandingan ujian menggunakan kaedah strip dan ujian darah melalui vein tidak dapat dibandingkan kerana tidak mempunyai data rasmi berkaitan dengan  keputusan menggunakan STRIP glucometer. 


Kita ingin membincangkan juga apakah maksud lain artikel yang dikeluarkan oleh Dr Ron itu tadi, pada pandangan saya beliau ingin mencadangkan diet pemanis menggunakan madu 100% oleh orang ramai dan kebanyakan pesakit diebetes. Hal ini kerana sejauh mana pesakit diebetes dapat mengelak penggunaan gula komplek seperti gula tebu yang sukar dileraikan rantai molekulnya berbanding penggunaan madu yang mudah dicernakan disamping memberi manfaat lain iaitu penyembuhan. Jika kita cuba membuat perbandingan sejauh manakah penggunaan madu oleh negara kita berbanding negara maju seperti Amerika dan sebagainya cuba lihat kebanyakan bahan masakan dan minuman mereka terdiri daripada madu. Bukan tujuan saya untuk mencemuh anda semua, sebaliknya mengembalikan semula kebaikan anjuran agama kepada kita semula. 

Saya menjawab juga berapa banyak dan kerap perlu mengambil madu?
Seperti yang diamalkan dan selalu dianjurkan oleh guru-guru saya dan pengamal madu lain, pengambilan madu untuk tujuan amalan seharian cukuplah sekadar 2 sudu besar 2 kali sehari iaitu beberapa jam sebelum mengambil sarapan pagi dan beberapa jam sebelum tidur. Di antaranya boleh diselangkan dengan pengambilan madu sebagai pemanis makanan dan minuman. Nampaknya Dr Ron juga bersetuju dengan kaedah yang kami gunakan, kata beliau " three to five tablespoons of honey a day is sufficient.  A good regimen to follow is to consume a tablespoon or two of honey in the morning with fruit or yogurt (diabetics should avoid “low-fat” yogurt as it contains HFCS) or cereal.  Another tablespoon should be consumed at bedtime to insure restorative sleep.  In between, another one or two tablespoons can be ingested with fruit snacks, in baked goods, or as used in cooking.  In addition, honey is an excellent fuel when eaten twenty to thirty minutes prior to exercise.' 
Akhir kata daripada beliau " Dr. David Baer, from the USDA Human Nutrition Research Center stated at the First International Symposium on Honey and Human Health in January 2008, “Experimental evidence suggests that consumption of honey compared to other sweeteners may improve blood sugar control and insulin sensitivity.”   Honey is indeed the sweetener of choice for diabetics. "

* Produk madu syarikat PRM Global amat terkenal dengan rawatan madu yang dikendalikan di beberapa buah negeri, mereka mempunyai testimoni-testimoni yang mana kini telah sembuh dan merupakan ahli serta pengguna setia produk seperti MASAD GOLD, MASAD, MASLI dan Masad Cafe, kaedah perawatan menggunakan produk syarikat ini berbeza dari jenis penyakit kepada tambahan rawatan lain seperti bekam  (kes-kes yang lebih teruk seperti kanser dll), ruqyah dan lain-lain menurut kaedah perawat. InsyaAllah mujarab...

 

2 comments: